焦糖雞翼



老公結婚前喺屋企經常食嘅菜式,佢形容雞翼上有 "粒粒" 砂糖,憑住佢嘅說話,多番嘗試,終於成功整到喇!

材料 (二人份): 雞翼 8隻

調味料: 醬油 2湯匙 糖 1-2湯匙

本和香糖 2湯匙

做法: 1. 雞翼洗淨備用。 2. 鍋裡放清水,待水沸起,放入雞翼,當雞翼熟透時會浮起來,盛起,用廚房紙吸乾雞翼表面的水份,以免下油鑊時,被濺起的油弄傷。


3. 醬油、1湯匙糖及2湯匙本和香糖攪勻備用。可以白砂糖取代本和香糖。

4. 燒熱油鑊,將雞翼置於平底鑊中,以中火將雞翼煎至金黃色。


5. 雞翼盛起備用,倒去熱油,把平底鑊抺乾淨。 6. 燒熱鑊,轉細火,將雞翼及調味料加入鑊內,略炒,熄火,加入1湯匙白砂糖,略炒,讓白砂糖熔於雞翼表面。吃雞翼時,有 “粒粒” 砂糖於表面,更有咬口及甜味!甜而不膩的焦糖雞翼完成了!



#雞翼 #焦糖 #中式

©2018 by Niko Kitchen