吞拿魚蘑菇蕃茄意粉



假日喺屋企抖抖,想整簡單又好味嘅lunch,就試下呢個開胃又豐富嘅蕃茄意粉啦!

材料 (兩人份): 意粉 200克 吞拿魚 180克 (1罐) 蘑菇 200克

調味料: 蕃茄醬 200克 香草 適量 鹽 適量

做法: 1. 煲水至沸起,加入少量鹽及橄欖油,轉為中火,將意粉放入滾水內約5分鐘。盛起意粉,過冷河,瀝乾水份,待用。


2. 燒紅油鑊,加入意粉,略炒,盛起。 3. 將蘑菇洗淨切片,備用。隔去吞拿魚罐頭內的油。


4. 燒紅油鑊,加入蘑菇,加少量開水,略炒,加入吞拿魚,略炒。吞拿魚會令醬汁更加厚實。


5. 加入蕃茄醬、香草及鹽,炒至沸起,加入意粉,炒勻,盛起。濃郁的吞拿魚蘑菇蕃茄意粉完成了!



Niko Kitchen小提示 - 選用了香草橄欖蕃茄醬,內含香草、黑橄欖,不需額外加入。不喜歡食橄欖,可選用其他蕃茄醬汁。

#吞拿魚 #蘑菇 #蕃茄 #意粉 #香草 #西式

©2018 by Niko Kitchen