©2018 by Niko Kitchen

香烤芝士三文治



呢個不得了!同我一樣鍾意食芝士嘅朋友,呢個芝士濃厚嘅香烤芝士三文治,真係食極都唔厭架!

材料 (一人份): 厚方包 2片 雞蛋 1隻 牛油 適量 片裝芝士 2片

做法:


1. 打勻雞蛋成蛋汁,倒入碟內。將蛋汁倒在碟上,讓麵包更均勻沾上蛋汁。 2. 於麵包的一面塗滿牛油,另一面沾滿蛋汁。


3. 燒熱平底鑊,轉中火,將兩片麵包塗滿牛油的一面放於鑊上,煎至焦黃色,反轉麵包,煎香沾滿蛋汁的一面。



4. 待麵包煎出蛋香味後,反轉;迅速將芝士放於蛋汁的一面,蓋上另一片煎好的麵包,即牛油的兩面向外,蛋汁的兩面向芝士。通常片裝芝士比麵包小,所以會用兩片芝士鋪滿麵包,當然,可以用上芝士碎或者多片芝士。


5. 中火煎麵包2分鐘,另一面又煎2分鐘,熱力能使芝士溶於麵包內。芝味滿溢嘅香烤芝士三文治完成了!要趁熱吃啊!



#西式 #三文治 #芝士 #雞蛋