All Day Breakfast 英式全日早餐



假日放空歎早餐!市面上有好多配搭嘅 All Day Breakfast,我選擇不用加工肉類如豬肉腸、煙肉等,而加入更多自己喜歡嘅食材。

材料 (兩人份): 雞蛋 4隻 大啡菇 2個 薯仔 2個 巴馬火腿 4片 麵包 1片 車厘茄 8粒 牛油 適量

調味料: 鹽 適量 黑松露醬 2茶匙 香草 少量 黑椒 少量

做法: 1. 用紙巾抺淨大啡菇,不用清洗。 2. 燒熱鑊,加入牛油,放入大啡菇,加少量海鹽及清水,煮約15分鐘,期間翻向另一面1-2次,讓大啡菇吸收水份,連到汁液盛起。


3. 洗淨薯仔,保留外皮,切塊。 4. 燒熱油鑊,加入薯仔,煎至金黃色,期間加入鹽、香草及黑椒,盛起。


5. 洗淨車厘茄。 6. 將麵包切開四件,麵包兩邊塗上牛油。 7. 燒熱鑊,放上車厘茄及麵包,將車厘茄略為煎熱,將麵包兩邊煎脆成多士,盛起。


8. 打勻雞蛋,加入少量鹽及黑松露醬,備用。


9. 燒熱鑊,加入牛油,加入蛋汁,炒8成熟即可,盛起。 10. 於碟入放上巴馬火腿及其他煮好的食材。豐富嘅All Day Breakfast 完成了!


Niko Kitchen 小提示 - 可加入其他食材,如茄汁豆、薯餅、煙三文魚、蕃茄、沙律菜、蘑菇等等。

#alldaybreakfast #全日早餐 #西式

©2018 by Niko Kitchen