章魚蓮藕綠豆湯



蓮藕跟綠豆,有健脾胃、清熱養血、降血壓的功效。蓮藕微甜而爽口,加上煲溶左嘅綠豆、濃烈味道嘅章魚,正!

材料 (四人份): 乾章魚 1隻 蓮藕 2-3節 豬𦟌 半斤 綠豆 1-2兩 蜜棗 3-4粒 陳皮 1片

調味料: 鹽 適量

做法: 1. 將乾章魚及蓮藕洗淨,章魚浸軟、剪段,蓮藕去皮切粗片。


2. 預備滾水,放入豬𦟌,飛水,盛起,備用。


3. 綠豆、蜜棗及陳皮洗淨,綠豆及陳皮浸泡1小時。


4. 預備滾水,放入所有材料,以大火煲至滾起,以中小火煮2小時,加入適量的鹽調味,即成。健康美味嘅章魚蓮藕綠豆湯完成了!



Niko Kitchen 小提示 - 綠豆的份量可根據個人喜好,如果不喜歡濃郁的湯,煲湯時間可稍為縮短,令綠豆不會完全溶入湯中。 - 如果時間許可,可以將綠豆釀入切片後的蓮藕中,用牙簽插好固定,煲好湯後,可以夾出來當餸架!

#中式 #章魚 #湯品 #蓮藕 #綠豆

©2018 by Niko Kitchen