黑松露忌廉蘑菇湯



黑松露,配上蘑菇再加埋香濃嘅牛油,就係呢個黑松露味忌廉蘑菇湯,啱哂喜歡菌類嘅朋友。

材料 (兩人份): 蘑菇 200克 洋葱 半個 牛油 15克 麵粉 15克 雞湯 250毫升

水 100毫升 忌廉 100毫升

調味料: 海鹽 少量 黑胡椒 少量 香草 少量 白酒 1湯匙 黑松露醬 1茶匙

做法: 1. 將蘑菇洗淨,切片備用。 2. 將洋葱洗淨,切粒備用。


3. 燒紅鑊,加入10克牛油、洋葱略炒,洋葱變軟後,加入菇、白酒及少量海鹽、黑胡椒及香草,炒熟。


4. 加入麵粉,炒勻麵粉跟蘑菇,逐少加入雞湯及水,一邊攪拌,煲滾,轉小火。



5. 用攪拌機攪打湯料,變成湯蓉,加入忌廉,攪勻。



6. 再用小火煮5分鐘,熄火,加入5克牛油及1/2湯匙黑松露油攪勻;將湯盛起,淋上黑松露油及黑松露醬。香滑嘅黑松露忌廉蘑菇湯完成了!


Niko Kitchen 小提示 - 必須使用攪拌機攪打湯料,變成湯蓉,令湯變得厚實濃郁! - 不喜歡吃黑松露的朋友,可以不加,就變為忌廉蘑菇湯。

#西式 #湯品 #黑松露 #蘑菇

©2018 by Niko Kitchen